Noll räntor

Det finns nollräntor och många önskade länge att riksbanken skulle införa nollränta vilket innebär att det blir billigare att låna. Den 29 oktober 2014 införde riksbanken nollränta på sin reporänt vilket innebär att det blev rekordbilligt att låna pengar i Sverige. Riksbanken motiverade beslutet med att de vill ha en mer expansiv penningpolitik då inflationen är för låg samtidigt som ekonomin är relativt stark och konjunkturen fortsätter att förbättras. Sedan dess har vi sett hur riksbanken sänkt räntan yterliggare och infört negativa räntor.

De låga räntorna innebär att bankerna gör vinster eftersom de lånar ut pengar till högre ränta än de själva får låna. Nollränta betyder att det blir billigare för bankerna att låna men att man måste vara aktiv för att minska lånekostnaden.

Historiskt finns det flera länder som Sverige och Danmark som har haft nollränta. I juni 2014 sänkte ECB sin ränta till rekordlåga 0,15%, och de införde även negativa räntor på -0,1% på euro banker för att uppmuntra dem att låna ut till små företag istället för att de hamstrar kontanter.

Det finns projekt som JAK som syftar till att inte använda räntor överhuvudtaget. JAK är en medlemsägd kooperativ bank som har banktillstånd men som visar att det går att driva en bankverksamhet som inte använder räntor.

Läs mer